De onderwerpen

Je leest per onderwerp een introductietekst. Als je de beschikbare data wilt zien, klik je op “lees meer”.

De onderwerpen zijn: gezondheid, veiligheid, leefstijl en gedrag, gezin en omgeving, onderwijs, welvaart en participatie.

Gezondheid

Gezondheid is een belangrijke graadmeter om te zien hoe het in een land of gemeente gaat met de jeugd. Worden kinderen ingeënt om gevaarlijke ziektes te voorkomen? Is hun leefomgeving gezond? Het is ook van groot belang dat kinderen mentaal gezond zijn. Bijvoorbeeld dat ze kunnen omgaan met tegenslagen en zich gezond genoeg voelen om met vriendjes te spelen. Dat gevoel kan losstaan van het daadwerkelijk hebben van een ziekte. En als kinderen beperkt zijn in hun (mentale) gezondheid is het belangrijk dat ze toch zoveel mogelijk mee kunnen doen. In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar te vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld meer kinderen en jongeren met jeugdhulp), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score kun je zien of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer

Veiligheid

Het is voor kinderen van groot belang dat ze veilig kunnen opgroeien. Alleen zo kunnen zij zich met voldoende vertrouwen in hun omgeving vrij bewegen en ontwikkelen. Veiligheid kent veel aspecten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het voor kinderen thuis veilig is, dat ze niet te maken krijgen met kindermishandeling of huiselijk geweld. Ook op straat in het verkeer, moet het voldoende veilig zijn. En op school is het belangrijk dat er een veilig klimaat heerst waarin weinig wordt gepest. In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld meer verdachte jongeren), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score kun je zien of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer

Onderwijs

Kinderen hebben recht op onderwijs. Dat recht is verankerd in het internationale verdrag voor de rechten van het kind en in Nederland in de wet opgenomen als leerplicht: kinderen van 5 tot en met 15 jaar oud zijn verplicht om naar school te gaan. Vervolgens blijven de meeste jongeren langer in het onderwijs en kiezen zij na het voortgezet onderwijs een vervolgopleiding binnen het beroeps- of wetenschappelijk onderwijs. Ook kunnen kinderen al voor hun 5e jaar deelnemen aan het onderwijs via voor- en vroegschoolse educatie. Niet alle kinderen gaan naar school. Er is een klein deel van de kinderen dat vanwege fysieke of psychische problemen niet in staat is om naar school te gaan. Deze kinderen worden vrijgesteld van de leerplicht. Ook zijn er kinderen die niet naar school gaan omdat ze te ver wonen van een school die past bij hun religie of levensvisie. Deze kinderen krijgen thuisonderwijs. Het streven is dat kinderen een school vinden die bij ze past, ongeacht hun geloof of gezondheid. Binnen dit domein kijken we in hoeverre dit lukt. Natuurlijk is het ook van belang dat het onderwijs goed is, bijvoorbeeld voor de algemene ontwikkeling van kinderen of zodat kinderen vanuit het onderwijs een baan kunnen vinden die bij ze past. In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar te vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld meer achterstandsleerlingen), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score kun je zien of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer

Welvaart

De financiële situatie in een gezin beïnvloedt de kansen van een kind om zich goed te ontwikkelen. Dat geldt voor de gezondheid van het kind, maar ook voor kansen in het onderwijs en mee kunnen doen in de maatschappij. Ouders moeten bijvoorbeeld voldoende geld hebben om het kind goed te eten te geven en eventuele dokterskosten te betalen. Ze moeten schoolboeken kunnen betalen en activiteiten op school. En later hebben jongeren een voordeel als ouders kunnen meebetalen aan de studie. Hebben ouders te weinig geld voor zulke basisbehoeften dan zorgt dat voor veel stress. Als zij voortdurend te weinig inkomen en daar bovenop schulden hebben, kan dit leiden tot psychische problemen en worden ze mogelijk onzeker over hun rol als opvoeder. Dat kan leiden tot extra spanningen in het gezin. Kinderen zijn zich extra bewust van armoede in het gezin als vrienden het beter hebben. Die kinderen kunnen niet meedoen aan dezelfde (sport)clubs als hun vrienden, kunnen niet mee op kamp en hebben bijvoorbeeld als enige in de klas thuis geen computer. In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar te vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld meer kinderen in armoede), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score kun je zien of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer

Leefstijl en gedrag

Een gezonde leefstijl is een belangrijke voorwaarde voor gezondheid. Dat geldt voor de korte termijn, maar vooral ook voor de lange termijn. Kinderen die gezond gedrag aanleren worden vaker gezonde volwassenen. Daarvoor is het belangrijk dat kinderen gezond eten en drinken, voldoende bewegen, geen drugs gebruiken en dat ze zich bewust zijn van de risico's van onveilige seks en ongezond gedrag. Op gemeenteniveau is de enige openbare data die een beeld geven van de leefstijl en het gedrag van kinderen en jongeren beschikbaar vanuit de GGD Gezondheidsmonitor. Over de leefstijl van volwassenen zijn wel gemeentelijke cijfers. Op Waar staat je gemeente vind je onder andere hoeveel mensen lid zijn van een sportvereniging.
> lees meer

Gezin en omgeving

Hoe gaat het thuis en in hun directe omgeving met kinderen? Een gezin waarin je je gewaardeerd voelt en een prettige wijk zijn belangrijk voor opgroeiende kinderen. Problemen rond echtscheidingen kunnen een negatieve invloed op kinderen hebben, hoe zeer het ook nodig kan zijn om als ouders uit elkaar te gaan. Kinderen in gezinnen met maar één ouder hebben gemiddeld meer problemen dan kinderen in een gezin met twee ouders. Ook de omgeving buiten het gezin heeft invloed op het kind. Als  kinderen naar buiten gaan is het belangrijk dat er ruimte is om buiten te spelen, zowel gericht (in een speeltuin) als ongericht (in de natuur). In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar te vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld minder recreatief bodemgebruik), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score zie je of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer

Participatie

Kinderen en jongeren maken deel uit van de maatschappij, ze willen daar een actieve rol in vervullen. De indicatoren in dit domein geven aan hoe het gaat met de deelname van jongeren aan onderwijs, werk en met hun vrijetijdsbesteding. We brengen onder andere in beeld hoeveel jongeren werkzoekend zijn. Ook brengen we in beeld hoeveel jongeren die nog op school zitten ook een bijbaan(tje) hebben. In het landkaartje zie je hoe jouw gemeente gemiddeld genomen scoort op de verschillende indicatoren binnen dit domein, in vergelijking met andere gemeenten. Standaard tellen alle indicatoren één keer mee. Je kunt dit veranderen door het schuifje bij een indicator te verschuiven. Zo kun je zelf bepalen welke indicatoren je zwaarder vindt wegen. Het gemiddelde wordt weergegeven door middel van een Z-score. De Z-score geeft aan hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde. Je kunt zo scores met verschillende meeteenheden met elkaar te vergelijken. Gemeenten die veel slechter scoren dan wat landelijk gemiddeld is (bijvoorbeeld minder jongeren met een bijbaan), zijn heel licht gekleurd. Gemeenten die beter scoren, zijn donker gekleurd. Door het plus- of minteken voor de score kun je zien of de gemeente direct of iets boven of onder het gemiddelde zit. Op deze pagina vind je meer uitleg over Z-scores.
> lees meer