De indicatoren

Er zijn veel data beschikbaar over de jeugd in Nederland. Hieronder zie je de indicatoren die we in Staat van de jeugd laten zien.

Je leest per indicator een introductietekst. Als je de beschikbare data wilt zien, klik je op “lees meer”. De indicatoren zijn onderverdeeld in onderwerpen zoals onderwijs en gezondheid. Deze onderwerpen, en de indicatoren die er bij horen, kun je zien als je bovenin op “onderwerpen” klikt.

Kleuteronderwijs

Deze indicator geeft het aandeel kleuters in je gemeente weer dat in het primair onderwijs staat ingeschreven. Het gaat om het aantal 4- en 5-jarigen dat op 1 oktober een onderwijsinschrijving heeft. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totale aantal 4- en 5-jarigen in de gemeente op 1 oktober. Hoe hoger het aandeel kleuters met een onderwijsinschrijving, hoe donkerder het kaartje.
> lees meer

Achterstandsleerlingen

Deze indicator geeft de gemiddelde achterstandsscore in het basisonderwijs weer in je gemeente. Deze score richt zich op leerlingen van 2,5 tot 4 jaar dat op 1 oktober staat ingeschreven in het basisonderwijs. De achterstandsscore is een schatting van de onderwijskansen een jonge leerling, op basis van hun omgevingskenmerken en intelligentie. Veel kinderen maken door een ongunstige thuissituatie minder kans op een succesvolle schoolloopbaan. Ze hebben als ze twee jaar zijn vaak al een achterstand in hun ontwikkeling. Niet alle ouders zijn in staat om hun kind goed te ondersteunen en stimuleren in hun ontwikkeling. Zonder extra steun beginnen hun kinderen dan ook met een aanzienlijke achterstand aan het formele onderwijs (groep 3). Een achterstand die ze dan meestal niet meer inlopen en waar ze hun hele leven nadeel van ondervinden. Als in een gemeente veel achterstandsleerlingen wonen heeft dat consequenties voor het gewenste voor- en vroegschoolse aanbod, dat beoogt onderwijsachterstand van deze kinderen te voorkomen of te verminderen. Hoe lager de gemiddelde onderwijsscore, hoe lager de gemiddelde achterstand van jonge leerlingen is in het onderwijs, hoe donkerder het kaartje.
> lees meer

Kinderen in een eenoudergezinnen

Deze indicator geeft het aandeel kinderen in je gemeente weer dat in een eenoudergezin woont. Een eenoudergezin is een gezin waarbij minimaal één minderjarig kind bij een ouder woont. Het gaat om het aantal kinderen tot 18 jaar in een eenoudergezin ten opzichte van het totaal aantal kinderen tot 18 jaar op 31 december van het voorgaande jaar. Hoe meer kinderen er in een gezin met twee ouders wonen, hoe donkerder de kleur van het kaartje. Pleegkinderen worden in cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet meegerekend, maar adoptie- en stiefkinderen wel.
> lees meer

Kinderen in armoede

Deze indicator geeft aan hoe hoog het percentage kinderen in armoede is in je gemeente. Armoede is gedefinieerd als een huishoudinkomen dat lager ligt dan 120% van het beleidsmatig minimum. Kinderen die in armoede leven, krijgen vaker jeugdhulp. In regio’s waar relatief meer kinderen in armoede leven, is het extra belangrijk om (gratis) basisvoorzieningen aan te bieden. De cijfers geven het aantal kinderen tot 18 jaar dat in armoede leeft ten opzichte van het totaal aantal kinderen tot 18 jaar in je gemeente op 31 december van het voorgaande jaar. Hoe lager het aandeel kinderen in armoede, hoe donkerder de kleur van het kaartje.
> lees meer

NEET

Deze indicator geeft het aandeel jongeren van 16 tot 23 jaar in je gemeente weer dat geen onderwijs volgt en geen betaald werk heeft. Deze groep jongeren wordt ook wel met de term NEETs aangeduid, wat staat voor Not in Employment, Education or Training. Het aandeel NEETs wordt op internationaal niveau gebruikt als kwaliteitsindicator voor de overgang tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal jongeren van 16 tot 23 jaar in de gemeente op 31 december van het voorgaande jaar. Hoe lager het aandeel NEET-jongeren, hoe donkerder het kaartje.
> lees meer

Werkzoekende jongeren (jeugdwerkloosheid)

Deze indicator geeft het aandeel werkzoekende jongeren weer in je gemeente. Het gaat om het aantal jongeren van 16 tot 23 jaar dat op 31 december van het betreffende jaar staat ingeschreven bij het UWV. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal jongeren van 16 tot 23 jaar in je gemeente. Hoe lager het aandeel werkzoekende jongeren, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Voortijdig schoolverlaters

Deze indicator geeft het aandeel voortijdig schoolverlaters weer in je gemeente. Het gaat om jongeren van 12 tot 23 jaar die zonder startkwalificatie (minimaal vwo, havo of mbo-2 diploma) het onderwijs verlaten. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal jongeren van 12 tot 23 jaar dat op 1 oktober staat ingeschreven in het onderwijs. Hoe lager het aandeel voortijdig schoolverlaters, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Kinderen en jongeren die jeugdhulp krijgen

Deze indicator geeft het aandeel kinderen en jongeren in je gemeente weer dat jeugdhulp ontvangt. Jeugdhulp wordt vanuit de Jeugdwet ontvangen en betreft hulp en zorg aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders. Jeugdhulp kan ingezet worden om kinderen en jongeren te ondersteunen bij psychische, psychosociale en/of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking, of opvoedingsproblemen van de ouders. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar op 1 januari van het betreffende jaar. De meeste kinderen en jongeren ontvangen jeugdhulp tot 18 jaar. Voor een deel loopt de hulp door na hun 18e. Dit onderscheid maken we in dit plaatje niet. Hoe lager het aandeel kinderen met jeugdhulp, hoe donkerder de kleur van het kaartje.


> lees meer

Kinderen met jeugdbescherming

Deze indicator geeft het aandeel kinderen en jongeren met jeugdbescherming weer in je gemeente. Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt. Het doel van de jeugdbeschermingsmaatregelen is het opheffen van de bedreiging voor de veiligheid en ontwikkeling van het kind of jongere. Een kind of jongere wordt dan ‘onder toezicht gesteld’ of ‘onder voogdij geplaatst’. Het gaat om kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar op 1 januari van het betreffende jaar. Hoe lager het aandeel kinderen en jongeren met jeugdbescherming, hoe donkerder de kleur van het kaartje.


> lees meer

Jongeren met jeugdreclassering

Deze indicator geeft het aandeel jongeren van 12 tot 23 jaar met jeugdreclassering weer in je gemeente. Jeugdreclassering is een combinatie van begeleiding en controle voor jongeren vanaf 12 jaar, die voor hun 18e verjaardag met de politie of leerplichtambtenaar in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het aantal jongeren van 12 tot 23 jaar op 1 januari van het betreffende jaar. Hoe lager het aandeel jongeren met jeugdreclassering, hoe donkerder de kleur van het kaartje. Indien de persoonlijkheid van de dader of de omstandigheden waaronder de overtreding of het misdrijf is begaan daartoe aanleiding geven, bijvoorbeeld bij jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, kan het jeugdstrafrecht eveneens worden toegepast op jongvolwassenen in de leeftijd 18 tot 23 jaar.
> lees meer

Leerlingen in het speciaal onderwijs

Deze indicator geeft het aandeel leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs weer in je gemeente. Het gaat om het aantal leerlingen dat op 1 oktober van het betreffende jaar een onderwijsinschrijving heeft in het speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs, als percentage van het totaal aantal leerlingen in de gemeente. Hoe lager het aandeel leerlingen in het speciaal onderwijs, hoe donkerder het kaartje.
> lees meer

Vermogensongelijkheid

Deze indicator geeft de vermogensongelijkheid in je gemeente weer. Voor ouders met een groot vermogen is het makkelijker schoolgeld te betalen, bij te dragen aan een studie en te helpen bij het financieren van een (eerste) huis. Als kinderen opgroeien op een plek waar veel vermogensongelijkheid is, kunnen sommigen zich achtergesteld voelen. De vermogensongelijkheid wordt volgens de Gini-coëfficiënt uitgedrukt in een waarde tussen 0, dat staat voor volledig gelijk verdeeld vermogen (alle huishoudens hebben evenveel), en 1, dat staat voor volledig ongelijk verdeeld vermogen (één huishouden heeft alles). Hoe lager de Gini-coëfficiënt voor vermogensongelijkheid, hoe donkerder de kleur van het kaartje.
> lees meer

Inkomensongelijkheid

Deze indicator geeft de inkomensongelijkheid in je gemeente weer. Voor kinderen van ouders met een laag inkomen is het niet leuk als ze steeds de enige in de klas zijn die niet mee kunnen doen. Bijvoorbeeld omdat ze niet mee kunnen naar het zwembad of bioscoop of omdat ze als enige niet op skivakantie gaan. Of kinderen mee kunnen doen aan dezelfde dingen als de kinderen om hen heen, hangt samen met de verdeling van het inkomen van de ouders in de gemeente of regio. De inkomensongelijkheid wordt volgens de Gini-coëfficiënt uitgedrukt in een waarde tussen 0, dat aangeeft dat de inkomens volledig gelijk verdeeld zijn (alle huishoudens hebben evenveel), en 1, dat aangeeft dat de inkomens volledig ongelijk verdeeld is (één huishouden heeft alles). Hoe lager de Gini-coëfficiënt voor inkomensongelijkheid, hoe donkerder de kleur van het kaartje.
> lees meer

Onderwijsdeelname 16-19-jarigen

Deze indicator geeft het aandeel jongeren in je gemeente weer dat niet meer (volledig) leerplichtig is en wel naar school gaat. Het gaat om het aantal 16, 17- en 18-jarigen dat op 1 oktober van het betreffende jaar een onderwijsinschrijving heeft. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal 16-, 17- en 18-jarigen. Hoe hoger het aandeel jongeren met een onderwijsinschrijving, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Speelruimte

Deze indicator geeft weer welk percentage van de grond in een gemeente of regio geschikt is voor recreatie. Dit zijn dus parken, sportterreinen, volkstuinen en terreinen voor dag- en verblijfsrecreatie. De aanwezigheid van voldoende recreatiegrond vergroot de mogelijkheid voor kinderen om veilig en gezond te spelen en activiteiten te ondernemen. Daarmee draagt recreatiegrond bij aan het creëren van een sterke basis voor kinderen. Hoe hoger het percentage recreatief terrein, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Verdachten

Deze indicator geeft het aandeel jongeren in je gemeente weer dat verdacht wordt van een misdrijf. Het gaat om jongeren van 12 tot 25 jaar die staan geregistreerd als verdachte van geweldsmisdrijven, vermogensmisdrijven, vernieling of misdrijven tegen de openbare orde. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal jongeren van 12 tot 25 jaar in je gemeente op 1 januari van het betreffende jaar. Hoe lager het aandeel jongeren dat wordt verdacht van een misdrijf, hoe donkerder de kleur van het kaartje.


> lees meer

Fijnstof

Fijnstof in de lucht kan slecht zijn voor je gezondheid, zowel op de korte als op de langere termijn. Daarom is het belangrijk dat kinderen opgroeien in een schone omgeving. Op het kaartje zie je het jaargemiddelde van de concentratie fijnstof (in microgram per kubieke meter) per gemeente. Een deel van de Europese eisen voor luchtkwaliteit is dat het jaargemiddelde fijnstof onder 40 microgram per kubieke meter blijft. Hoe lager de concentratie fijnstof, hoe donkerder de kleur van het kaartje.


> lees meer

Stikstof

Deze indicator geeft de stikstofconcentratie in je gemeente aan in microgram per kubieke meter, gewogen naar het aantal inwoners. Stikstof zit altijd in de lucht, maar kan in hoge concentraties schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met astma of een andere longaandoening. Hoe lager de concentratie stikstof, hoe donkerder de kleur van het kaartje.


> lees meer

Jongeren met een bijbaan

Deze indicator geeft het aandeel jongeren met een bijbaan weer in je gemeente. Het gaat om jongeren van 15 tot 27 jaar die naast hun schoolwerk in hun vrije tijd een baan(tje) hebben en zo volop deelnemen aan het maatschappelijke leven. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal jongeren van 15 tot 27 jaar in je gemeente dat op 1 oktober staat ingeschreven in het formeel onderwijs. Hoe hoger het aandeel jongeren met een bijbaan, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Vaccinatiegraad D(K)TP

Deze indicator geeft de D(K)TP vaccinatiegraad onder schoolkinderen (10-jarigen) weer in je gemeente. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen onder andere inentingen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Omdat vaccineren voor de meeste ouders vanzelfsprekend is, is er geen verplichting om te vaccineren. De indicator geeft het aandeel kinderen weer dat alle D(K)TP-vaccinaties heeft gehad die voor hun leeftijd benodigd zijn. De cijfers hebben betrekking op de vaccinatiegraad in maart en worden weergegeven ten opzichte van alle kinderen die in het jaar daarvoor 10 jaar zijn geworden. Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe donkerder het kaartje.


> lees meer

Kinderen betrokken bij een echtscheiding

Deze indicator geeft het aandeel kinderen en jongeren in je gemeente weer dat in het desbetreffende jaar betrokken was bij een echtscheiding. Het gaat hierbij om huwelijkssluitingen door beschikking van een rechter. Hieronder vallen niet ontbindingen van partnerschapsregistraties. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een scheiding gevolgen kan hebben voor kinderen. Een scheiding kan gunstig zijn voor kinderen als daardoor de langdurige chronische conflicten tussen hun ouders stoppen. Helaas is dat niet altijd het geval. Juist over de gezamenlijke opvoeding van de kinderen kunnen de conflicten na een scheiding doorgaan. Chronische conflicten tussen ex-partners vormen de grootste oorzaak van problemen bij kinderen van gescheiden ouders. De cijfers worden weergegeven ten opzichte van het totaal aantal kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar in de gemeente op 1 januari van het betreffende jaar. Hoe lager het aandeel kinderen en jongeren in de gemeente die betrokken waren bij een echtscheiding, hoe donkerder de kleur van het kaartje.
> lees meer